dimarts, 15 d’octubre del 2013

Entrevista a Enric Torres


Entrevistem a l’Enric Torres, director de l’Institut que portarà el nom d’Esteve Albert perquè va ser ell qui va proposar aquest nom per al nostre centre.

- Per què li va proposar el nom d'Esteve Albert a l'institut?
Quan vaig venir a fer el centre vaig parlar amb Antoni Buch que sabia molt del poble i em va parlar de l'Esteve. Em va recomenar el llibre Empremtes d'Esteve Albert a Sant Vicenç de Montalt i al llegir-lo vaig descobrir que l'Esteve havia fet molta feina a Sant Vicenç i a molts altres llocs, i havia publicat molts llibres i altres escrits. Havia treballat en benefici de la salut a la Guerra Civil i el van reconèixer amb la creu de Sant Jordi.

- Ha estat problematic el fet de posar el nom de l'Esteve a l'Institut?
Teniem dues opcions, posar un topònim o un nom d'algú important i és diferent posar un topònim a posar un personatge que la gent no coneix. Ho vam fer perquè era un nom que reconeixia a un personatge que havia fet coses pel poble i al final vam decidir posar el nom d'algú important i que a més a més hagi fet coses al poble.

- Creu que els alumnes estan contents amb aquest nom?
Crec que un tant per cent molt alt els hi és igual, la identitat dels alumnes està en el poble. Si fos IES Montalt els alumnes s'hi identifiquarien. Sé que no us hi sentiu identificats i com que l'alumnat no ha conegut al personatge se sent bastant indiferent al nom. El nom de l'Esteve Albert és perquè coneguem els personatges anteriors a nosaltres, perquè la gent del poble es recordés d'ell o el descobrís.

- Quines altres propostes tenia?
En Teniem dues més: el nom d'un personatge que no té res a veure amb el poble, un nom d'un carrer... No va tenir suport. O bé el nom d'una dona que encara es viva i que va ajudar a les noies dels camps de concentració a què tinguesin els nens en condicions. És la Neus Català.

- Creu que hi ha alguna proposta millor que la d'Esteve Albert i Corp?
Em sembla que és la millor i és mol idònia. Personatges d'aquesta rellevancia no n'hi han més, i és el que tenia mes relacions amb el poble.

- En què ha influit l'Esteve en la seva vida?
No l'he conegut en persona, només he llegit llibres seus i crec que és una persona molt prolífica, molt activa, que no para de fer llibres, d'investigar, de fer recerques... Poques persones poden arribar a fer tantes coses com viatjar al extranger o deixar la familia. Ho tenia tot en contra i podia arribar a superar-ho i deixar tanta feina feta.

- Li agrada els llibres/poemes que fa?
Crec que ell quan escriu, escriu de manera poètica, és sensible en extrem, sap descriure molt bé la realitat, és un molt bon poeta, ha treballat en moltes altres disciplines...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada